Taşınma nedeniyle işten ayrılma ve tazminat almak Taşınma sebebi ile işten ayrılma tazminat alınır mı? Başka şehre taşınmak tazminat gerektirir mi? Evet diyebiliriz, konuyu ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz cevabımız Hayır da olabilir. Aslında bir yolu var. Ama nasıl? Güncel 2024 – 2025 yılında taşınma gerekçesi ile işten ayrılma tazminat durumu olabilir. Gelin taşınma nedeniyle işten ayrılma tazminat durumu birlikte inceleyelim. İşyeri adres değişikliği nedeniyle işten ayrılma durumu ve Yurt dışına taşınma sebebiyle işten ayrılan kıdem tazminatına hak kazanır mı konularına değineceğiz. Türkiye’nin en çok tercih edilen nakliyat firması ile güvenle taşınacaksınız.
Taşınma Nedeni İle İşten Ayrılma Durumu
Belirli nedenlerden ötürü şehir ya da ikamet değiştirme durumu gerçekleşmektedir. Ev taşıma veya Taşınma nedenlerinin başında iş değişikliği ya da mevcut iş yeri konumuna daha yakın bir konutta ikamet etme gibi sebepler gelmektedir. Kirada oturan bireylerin de kontrat zamanının yenilenmemesi nedeni ile ev taşıma durumu unutulmamalıdır. Taşınma durumunun büyük bir kısmı tayin olma ve ev değişikliğinin zorunlu olması gibi nedenlerden meydana gelmektedir.
Güncel Taşınma Sebebiyle İşten Ayrılmak
Taşındığınız için işe gelmeme gibi bir durum olamaz. Aynı şekilde işten ayrılma kıdem tazminatı alabilmek için de haklı bir gerekçe değildir. Bu durum genellikle işvereninizin yeni taşındığınız şehir veya ilçede şubesinin bulunması şeklinde gelişebilir. İşverenin şubesi olsa bile o şubeye tayininizi istemeniz için de bir gerekçe değildir. Söz konusu atama ve tayinleri işverenin biz ati kendi inisiyatifinde yapması gereklidir. Dolayısıyla taşınma sebebiyle işten ayrılmak ve tazminat almak gibi bir durum gelişmez.
Başka şehre taşınmak tazminat gerektirir mi?
Başka şehre taşınmak tazminat gerektirir mi? Hayır gerektirmez. Çalıştığınız kurum özel sektör ise tamamen işverenin istifindesiniz demektir. Eğer iş sözleşmenizi İş Kanunu’nda belirtilen haklı bir nedenden ötürü feshetmiş iseniz, Bu durumu da işten ayrılma aşamasında yazılı olarak beyan etmiş iseniz tazminat talep edersiniz. Kazanma şansınız büyük olasılıktır. Fakat haklı bir gerekçe olmaksızın işten ayrıldınız diyelim, evet bu durumda tazminat talep etme hakkınız bulunmuyor. Türkiye’de çalışma süresi haftalık toplam 45 saate denk gelir. Çalıştığınız zaman aralığına denk gelen saat süresi haftalık 45 saati geçiyor ise işvereniniz fazla çalışma ücreti yatırmak mecburiyetindedir. İşveren fazla mesailerinizi yatırmamış ise bu durumda ödenmeyen fazla mesaileriniz için iş mahkemesine dava açma hakkınız bulunmaktadır. Önceki örnek emsal kararlar olduğundan, kazanma şansınız çok çok yüksektir.
Taşınma Nedeni İle İşten Ayrılmak Ve Tazminat Alımı
Taşınma nedeni hukuken verilmiş bir izin düresi bulunmamaktadır. Çalışan bireyin işten bu nedenle izin alabilmesi tamamen işveren tarafın inisiyatifi ile ilgilidir. İzin alınamaması durumunda çalışanın işten ayrılması uygun bir durum değildir. Taşınma durumu neden gösterilerek işten ayrıldığında kıdem tazminatı almak mümkün değildir. İşveren tarafın taşınılan başka bir şehirde mevcut olan bir iş kuruluşu olsa dahi, çalışanın o bölgeye tayin istemesi de haklı olarak görülen bir sebep değildir. İşveren tarafın çalışan tarafın evine daha yakın bir şube için tayin durumuna izin vermesi yine işveren inisiyatifi ile ilgilidir. Taşınma nedeni ile işten ayrılma durumu tazminat durumuna neden olan bir sebep değildir.
İşten Fesih Etme Hakkı
Çalışan bireyin sağlığının, yaşama biçiminin iş niteliği dolayısı ile tehlikeye girmesi, İşçinin çalıştığı iş ile bağlantılı olmayan bulaşıcı bir hastalığa yakalanması gibi durumlarda fesih etmek mümkündür. Bu maddeler arasında çalışan bireyin sürekli olarak yakından görüşme sağladığı işverenin bulaşıcı olan bir hastalığa yakalanması da eklenmelidir. Ahlaki kuralların dışında sergilenmiş olan davranışlarda fesih nedeni olarak sayılır. İyi niyet kurallarının ihlal edilmesi durumunda da sözleşme bitiminde ya da sözleşme bitmeden önce fesih etme nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Taşınma nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı
İşten ayrılma durumunda işsizlik maaşı başvurusunu İŞKUR il müdürlükleri ve SGK aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu E Devlet sistemi üzerinden de yapılabiliyor. Genel koşullar ve şartları mevcuttur. İşten çıkmadan önce çalışma süresi koşulunu karşılamanız durumunda işsizlik maaşı alırsınız.
Taşınma Nedeniyle İşten Ayrılma ve Tazminat Hakkında Bilmen Gerekenler
Zorlayıcı sebepler olmaksızın işten ayrılma durumunda tazminat almak mümkün değildir. Buna taşınma nedeni ile işten ayrılmak da dâhildir. Taşınma durumu işveren ile konuşulmalı ücretli ya da ücretsiz olarak süreli izne çıkılmalıdır. Bu izin türünü çalışana vermek yine işverenin inisiyatifine kalmış olan bir durumdur. Başka bir yerde çalışmaya başlayan ya da çalışan eşe daha yakın olma sebep ile de işten ayrılma durumunda yine tazminat hakkı bulunmamaktadır. İstanbul evden eve nakliyat şirketi olarak İstanbul Anadolu yakası evden eve nakliyat bölgelerinde ve Avrupa yakası evden eve nakliyat ilçeleri başta olmak üzere tüm Türkiye geneli hizmetinizdeyiz.
Taşınma Nedeniyle İşten Ayrılma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Taşınma sebebiyle tazminat alınır mı?
Taşınma sebebiyle tazminat almak için işe gelmeme veya işten ayrılma gibi keyfi nedenler kıdem tazminatı alabilmek için haklı bir sebep değildir. Bu nedenle keyfiyet değil işverenin sizi işten çıkarması durumunda tazminat alabilirsiniz.
İşçi başka şehre taşınırsa tazminat alabilir mi?
İşçi, İş Kanunu’nda belirtildiği gibi haklı bir neden olası durumunda işten ayrılır ise kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir. Bunun dışında başka bir şehre taşınmak İş Kanunu’na göre işçinin iş sözleşmesini sona erdirmesine bir gerekçe sayılmaz. Şahsi bir karar seçeneği olduğundan haklı bir neden değildir, dolayısıyla işçi tazminat alma hak kazanmaz.
İl değiştirince tazminat hakki olur mu?
Maalesef işyerinden kendi isteği ile istifa ederek ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanmaz. Ayrıca işçinin kendince haklı sebepler ile il değişikliği yapmak zorunda olduğu için istifa etmesi de tazminat almasına haklı bir sebep değildir. Bu durumu değiştirmez.
Yurtdışına giden tazminat alabilir mi?
Yurtdışında çalışan işçinin kıdem tazminatı hakkı şu şekildedir. Yurtdışına giden bir çok işçiye genellikle 1 yıllık iş sözleşmesi veya 2 yıllık iş sözleşmesi imzalanır. Belirli süreli iş sözleşmesi imzalatıldığı için ve imzalanan sözleşme belirli süreli olduğu için tazminat ödenmez. Yani işçi bunu en başta kendi kabul ettiğinden iş bitiminde de kıdem tazminatı hakkı yoktur diye işçiye kıdem tazminatı ödenmiyor.
2025 kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?
İşten kendi rızası ile ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmuyor. Lakin işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” gösterebilir ise işyerinden ayrılması durumunda, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir. Bu ucuz açık durumu ayrıca incelemenizde fayda var. İşyerindeki ağır çalışma şartları işçinin sağlığı bozulursa (iş kazası, meslek hastalığı gibi.) işçi iş akdini bu nedenle tek taraflı kendisi feshederse kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.
Adres değişikliği sebebi ile tazminat alabilirmiyim?
Tek başına adres değişikliği İşyeri taşınması tazminat nedeni değildir. Peki adres değişikliği sebebi ile tazminat alabilir miyim diyenleri duyar gibiyiz. Maalesef tek başına bu bir gerekçe değildir.
Evden Eve Nakliyat Teklif Formu